Bugün Çocuklarınıza Örnek Verebileceğiniz Türkler: Doktor Hakan Oruçkaptan
Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, içeriğimizde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünün dünyaca ünlü konukları: Hakan Oruçkaptan
1959 yılında Kocaeli’de dünyaya gelen Oruçkaptan, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. 1995 yılında beyin cerrahisi ihtisasını aldı.
90’lı yılların ortalarından itibaren mikronöroşirürji alanında doktorasını tamamlayan Oruçkaptan, aynı yıllarda ve 2000’li yılların başında akademik kariyerine devam ederek profesör mertebesine kadar yükseldi.
Bu sırada Oruçkaptan, 1999-2002 yılları arasında 12 ay süreyle ABD’nin Teksas eyaletindeki Methodist Hastanesi’nde, Hollanda ve Fransa’da 2 ay süreyle çalıştı. Bu ülkelerde kalması teklif edilse de “Türkiye’ye hizmet etmek” için yurda döner.
Yavaş yavaş “Efsane Cerrah” haline gelen Oruçkaptan, İsveç’te yaşayan bir Türk’ün “tik” olarak bildiğimiz Tourette sendromunu düzeltir ve aynı ülkede bir belgesele konu olur.
Uzun süredir lösemi ile mücadele eden ve bu hastalığı yenen doktor, meslektaşlarına şöyle konuşuyor: “Tecrübe ile değerlendirecek olursak bir cerrahın zirvede olduğu dönem 55-60 yaşları. Ardından aşağı iniş başlar. Önemli olan nereye gideceğini bilmek…”
Melo’nun doktoru olarak da tanıdığımız Oruçkaptan, kariyeri boyunca 300’den fazla ameliyat gerçekleştirmiş ve her ameliyatı zorluğu nedeniyle bir mücadele olarak tanımlıyor.
2017 yılında Hakan Oruçkaptan akciğer kanseri nedeniyle aramızdan ayrıldı ve arkasında muhteşem bir kariyer bıraktı. Arkadaşlarına göre “pozitif” olan doktorun babası Ünal Bey’e göre oğlu, onları üzmemek için hastalığından bahsetmez.
Onu dinlemek isterseniz: